Balog Zoltán: A pedagógusok ne engedjék beszivárogni az ellenállást

oktatás
2013 szeptember 01., 14:16

Itt van az ősz, itt van újra. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Hoffmann Rózsa elment Debrecenbe, a IV. Nemzeti Tanévnyitóra. (Ez nem azt jelenti, hogy ez a 4. tanév a nemzet történelmében, én például 1996-ban is voltam tanévnyitón, csak ez az ünnepélyes rendezvény tart négy éve.)

Ha ön évek óta nem volt már egy jó tanévnyitón, és ki van éhezve a klasszikus tanévkezdési izgalmakra, akkor olvassa el a tudósításunkat az eseményről.

ősz 6

16:55: Népiesnek álcázott műdal szól, én pedig befejezem a közvetítést.

16:52: Egy igaz mondat Hoffmann Rózsától:

A magyar gyerek sokkal többet ér annál, semhogy kishítűséggel elrontsuk a gyerekkorát

Ezzel be is fejezte. Hat percet beszélt.

16:51: A napokban ünnepeljük Eötvös József születésének 200. évfordulóját. Akkoriban a tanköteles gyerekek fele nem járt iskolába. Mégis sikerült művelt fiatalokat nevelni. A mostani helyzetben az akkorihoz képest elenyésző hibák vannak.

16:49: A tavalyi tanévnyitót azzal zárta, hogy az okos szeretet az az érzelmi többlet, ami élővé teszi a tanítást. Évszázadok óta ennek a jegyében fogantak meg a nagy átalakítások. A legnagyobb halmaz az emberiség java, ezen belül a haza java, majd egyház, szakma, város vagy község. Aztán jön a család, majd az egyén. Ezt mind most mondta.

photo_camera Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

16:48: Mint mondta: a 28 éve szünetelő tanfelügyelet újraindítása, az intézmények állami fenntartásba vétele és a minden pedagógusra kiterjedő, ötszámjegyű, értékét megőrző béremeléssel kísért pedagógus életpályamodell bevezetése a színvonal felett őrködik majd.

16:47: Vége a táncnak, Hoffmann beszél. Ez lesz az 1118. tanév – mondta. De a mostani gyökeresen más lesz.

16:41: A színpadon élő zenére néptáncolnak.

16:40: Balog Zoltán is megnyitotta a tanévet, és befejezte. Fogalmam sincs, miről beszélt a végén, mert ahogy néztem a tévében a tömöt, valószínűleg egész levegőtlen termet, a tanévnyitók hagyományaihoz híven egy kicsit elkalandoztam.

16:38: Az ember erőforrás – mondta az emberi erőforrások minisztere.

16:36: Balog kiemeli a változások közül azokat, amikre büszke. Elsőként a sportolást, mint szellemi munkát, és a polgári értékekre való nevelést említette. Innen jutott tovább a hit- és erkölcstanra. Erről itt írtunk.

16:34: Pont olyan fejet vág mindenki, amilyet egy nyaralás után pár nappal tartott, borús tanévnyitón szokás.

16:33: Újra elmondta: „Ne engedjék beszivárogni ezt a fajta bizalmatlanságot és ezt a fajta ártást.”

photo_camera Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

16:32: Balog szerint az új közoktatási törvényhez nagyobb dinamizmus és rugalmasság kell. Élni kell az új lehetőséggel, mondta. Ahogy azt is:

Azt kérem, hogy hagyjuk a politizálást az iskolákból.

Balog arra kéri a politikusokat, hogy ne rongálják a bizalmat a köznevelésben, a pedagógusokat pedig arra, hogy ne engedjék beszivárogni ezt az ellenállást.

16:27: „Tanévet kezdeni ünnep, mindig ünnep. Emelkedettség, megtiszteltetés” – mondta Balog, aki szerint bizalom nélkül még a béremelés is értéktelen.

16:25: Balog Zoltán nyitja a tanévet, így:

Minden kezdetnek varázsa van, mondja a híres német költő, Rainer Maria Rilke.

16:24: A közönségben ülő iskolaigazgatókról mostanában a bércsökkenés miatt levehett olvasni.

16:22: Most a Fölszállott a páva szól. Nem a Rákay Philip-féle.

16:20: Kósa erőt, kitartást, imát és munkát kívánva fejezte be.

16:15: Most épp Kósa Lajos debreceni polgármester áll a színpadon, aki a Debreceni Református Kollégiumról beszél.

16:10: Hoffmannak nem ez lesz az egyetlen tanévnyitója. Kedden, azaz harmadikán például Hatvanban mond beszédet, ahol egyébként hétfőn lesz egy rendes tanévnyitó, de arra Hoffmann nem tud elmenni, így azt kedden megismétlik.

16:03: Még el sem kezdődött a közvetítés, a Párbeszéd Magyarországért máris betámadta Hoffmannékat:

Hoffmann Rózsa ma megint magyarázkodni fog, csak most templom helyett a Debreceni Református Kollégiumban, parancsszóra összehívott iskolaigazgatók előtt teszi ugyanezt.

(kormany.hu, Duna Tv)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.