Óriási fejtörést okoz a partra mosott víziszörny

ÁLLAT
2013 augusztus 23., 09:49

tengeriszorny2

Egy hete mosta partra az eddig azonosíthatatlan élőlény hulláját a Földközi-tenger Spanyolországban. A villaricosi strandon találták a majdnem négy méter hosszú, rothadó tetemet, amiről senki sem tudja még, hogy micsoda is valójában.

Talány az állat mellett talált szarv is, ami valószínűleg a tetemhez tartozik, de még senki sem tudja, honnan származhat.

Maria Sanchez, a helyi polgári védelem koordinátora elmondta, hogy egy nő találta meg a tetem egy részét, majd ők gyűjtötték össze a további maradványokat. Mintát vettek a tetemből, aztán elásták, mivel már a bomlás kései szakaszában volt, így a rettentő bűz mellett a higiéniai előírások is ezt követelték meg.

Több szakértő is foglalkozott már a most előkerült állat maradványaival, de eddig megoszlanak a vélemények a szíjhal-rókacápa-viziszörny tengelyen.

Cápagerinc?

A Promar spanyol tengervédő társaság szakértője elmondta, egyes kollegái szerint ez egy cápa gerince is lehet, az állat többi bomló részével együtt. Csigolyákra lenne szükségük a pontos beazonosításhoz, mivel a cápák porcos halak, csontjaik nincsenek.

David Shiffman, a Miami Egyetem cápakutatója szerint a legvalószínűbb lehetőség, hogy az állat rókacápa, de azt sem zárja ki, hogy szíjhal. A szíjhalak gyakori szereplői tengeri szörnyekről szóló rémtörténeteknek, mivel emberek ritkán találkoznak velük, így túl sok felvétel sem született eddig róluk.

A legnagyobb talányt nyújtó szarvakról még senki sem tud semmit. A szakértők egyetlen tengeri állatról se tudnának, aminek szarvai lennének, sőt a képek alapján nem is egyértelmű, hogy a szarvak az állathoz tartoznak. Shiffman szerint a valóságtól eddig legkevesébé elrugaszkodott feltételezés az, hogy az állat farokrészéből levált csontokból jöhetettek létre a szarv alakú maradványok.

Vargyai Viktor via Independent

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.