Büntetné az egyiptomi hadsereget az Egyesült Államok

külföld
2013 augusztus 20., 11:55

Az amerikai kormány a korábbi hírekkel ellentétben átmenetileg mégis felfüggesztené az Egyiptomnak folyósított évi 1,3 milliárd dolláros, vissza nem térítendő katonai támogatás egy részét - adta hírül kedden a CNN. Előző nap a The New York Times washingtoni kormányzati forrásokra hivatkozva még arról írt, az amerikai kormány kezdeményezte az Egyiptomnak folyósított, 250 millió dolláros gazdasági segély visszatartását, miközben az ennek a többszörösét kitevő katonai támogatást érintetlenül hagyja. Az arab ország még nem kapott meg 585 millió dollárt az idei katonai segélykeretből.

Az Egyesült Államok az 1979-es izraeli-egyiptomi békeszerződés aláírása után kezdte éves katonai támogatásban részesíteni a legnépesebb arab államot. Egyiptom ebből szerzi be a fejlett amerikai fegyverrendszereket.

Az egyiptomi átmeneti kormánynak az iszlamista tüntetőkkel szembeni, vérontásba torkolló kemény fellépése miatt az amerikai kongresszusban egyre hangosabban követelik, hogy a washingtoni kormányzat hozzon büntetőintézkedéseket Kairóval szemben. Az amerikai hadsereg lemondta a szeptemberre tervezett közös hadgyakorlatot, visszatartotta négy F-16-os harci gép leszállítását - ezek tárolását a lap értesülése szerint ki fogja fizettetni az egyiptomi légierővel -, és fontolóra vette, hogy elhalasztja a Kairónak szánt Apache helikopterek és harckocsi-alkatrészek leszállítását. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.