Kirúgták az orosz műsorvezetőt, miután élőben coming outolt

külföld
2013 augusztus 15., 12:39

Anton Kraszovszki az orosz KontrTV network munkatársa élő adásban jelentette be, hogy meleg. "Meleg vagyok, de ugyan olyan ember, mint önök, kedves nézők, mint Putyin elnök és Medvedev miniszterelnök, vagymint a Duma képviselői” - mondta a kamerába. Állásából még aznap este kirúgták, később a bejelentéséről készült felvételt is eltávolították a csatorna honlapjáról és a Youtube-ról.

"Nagyon sok pénzt kerestem, és jól tudom, most mindent elveszíthetek" - nyilatkozta Kraszovszki az angol Independentnek. "Úgy éreztem nem tehetek mást. Nem azért csináltam ezt, hogy ezer lájkot kapjak a Facebookon, hanem hogy halljanak a Kremlben. És hallottak, és megdöbbentek.”

A műsorvezető bejelentését kontextusba helyezi a tomboló orosz kormányzati homofóbia, aminek eddigi legdurvább húzása a júliusban elfogadott, "homoszexuális propagandát" büntető törvény. A tágan értelmezhető törvény szó szerint a szoba négy fala közé szorítaná a homoszexualitást és a másság elfogadása melletti kiállást.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.