Snowden elhagyta a moszkvai reptér tranzitszállóját!!4!

külföld
2013 augusztus 01., 10:34
photo_camera REUTERS/Pawel Kopczynski

Öt héttel Moszkvába érkezése után Edward Snowden megkapta a menedékjogot Oroszországtól, így elhagyhatta a seremetyevói reptér tranzitszállóját. Június 23. Moszkvába érkezése óta a börtönszerű, szigorúan védett szálló foglya volt.

UPDATE: Snowden egy évre kapott átmeneti menedéket Oroszországtól.

Itt a képi bizonyíték Snowden átmeneti menedékéről:

Itt pedig a Snowdennek jogi segítséget nyújtó WikiLeaks megerősítő üzenete arról, hogy valóban elhagyta a repteret:

Snowden a Wikileaks tanácsadója, Sarah Harrison társaságában hagyta el a szállót.

Snowden május 20-án szökött el az Egyesült Államokból Hong Kongba, ahol június 1-én találkozott a Guardian újságíróival, Glenn Greenwalddal és Ewen MacAskillel, illetve a dokumentumfilmes Laura Poitrasszal, akiknek részletesen beszámolt az amerikai elektronikus hírszerzés, az NSA működéséről, és dokumentumokat is átadott.

A Guardian június 5-én publikálta a sztorit. Snowden június 9-én állt elő, magára vállalva a kiszivárogtatást. Másnap elhagyta Hong Kong-i búvóhelyét, de a várost még nem. Csak két héttel később, június 23-án repült Moszkvába. Akkor úgy hírlett, onnan Kubán át Dél-Amerikába, talán a WikiLeaks alapító Julian Assange-nak is menedéket adó Ecuadorba, vagy Bolíviába, netán Venezuelába készül. A világsajtó megszállta a Moszkvából Havannába tartó gépet, amire Snowden jegyet váltott, de nem szállt fel.

Azóta Snowden tucatnyi országnál puhatolózott, másik tucatnyi pedig amerikai nyomásra eleve elutasította, hogy befogadja. Július közepén Snowden már az orosz hatóságoknál puhatolózott ideiglenes menedék ügyében. Ezt végül augusztus 1-én kapta meg.

Via Guardian, ahol remek timeline-t is összeraktak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.