Tényleg _mindent_ lát az NSA

külföld
2013 július 31., 16:49

Amikor már azthinnénk, tényleg nehéz újat mondani az NSA-ügyről, előkerült a XKeyscore program. A program, ami gyakorlatilag mindent összegyűjt, amit a felhasználók az interneten csinálbak. Az NSA ügynökei pedig bármilyen előzetes engedély nélkül kereshetnek az adatbázisaiban emailek, chatlogok és keresési előzmények között.

Edward Snowden a Guardiannak adta át azokat az információkat, amiből kiderül, hogy a most Moszkvában bújkáló szivárogtató egyáltalán nem túlzott, amikor első interjújában arról beszélt, hogy az íróasztalánál ülve figyelhetett meg bárkit, aki rendelkezett emailcímmel.

Az Egyesült Államok hivatalnokai nem győzték tagadni a vádakat, de Snowden most átadta a lapnak a XKeyscore programjához készített gyakorlóanyagot. Amiből az derül ki, hogy a vádjai igazak voltak, a program megteremtette a technikai feltételét annak, hogy az ország bármelyik állampolgárát alapos elektronikus megfigyelés alá vonják bármiféle végzés nélkül. Az egészhez ráadásul nem kell több, csak egy személyes adat az azonosításhoz, például egy IP-cím, vagy egy telefonszám.

Az oktatóanyagból az is kiderül, hogy az ügynökök nagyon részletesen tudnak keresni a metaadatokban. Illetve azzal is elbüszkélkednek a szerzők, hogy 2008-ban 300 terroristát fogtak el a program segítségével.

A törvény szerint amúgy amerikaiakat nem lehetett volna végzés nélkül megfigyelni,de az NSA talál kiskaput: ha az adott állampolgár kapcsolatba hozható volt egy megfigyelt külföldivel, rögtön szabad lett út.

Még bőven a program működéséről és rengeteg kép is a Guardian cikkében. 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.