Érvényes lesz a homoszexuális propagandát tiltó törvény a téli olimpia vendégeire is

külföld
2013 július 31., 11:40

Bár a Nemzetközi Olimpiai Bizottság korábban azt ígérte, hogy a 2014-es szocsi téli olimpia vendégei mentesülni fognak az Oroszországban idén nyáron bevezetett, homoszexualitást üldöző törvények hatálya alól, most úgy fest, az orosz fél ezt nem pont így gondolja.

Vitalij Milonov a törvény egyik kidolgozója és beterjesztője volt, és az Interfax hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy a törvény az egész országra érvényes, nem lehet szelektíven itt-ott enyhítéseket és kivételeket beleiktatni.

Milonov ugyan az orosz kormány véleményét még nem hallotta az ügyről, de mivel azt szövetségi szinten fogadták el, és az államfő hagyta jóvá aláírásával, a kormánynak nem is lenne jogi lehetősége a felfüggesztésére.

Vlagyimir Putyin június 30-án írta alá a törvényt, ami lehetőséget teremt arra, hogy az orosz hatóságok külföldi állampolgárokat is őrizetbe vegyenek akár 14 napra is, ha homoszexuálisként viselkednek (?), vagy ha a homoszexualitást támogatva (???) lépnek fel.

Milonov az interjúban azzal is eldicsekedett, hogy az álláspontját egyeztette meg nem nevezett amerikai politikusokkal, aki egyetértettek nézeteivel. Hasonlóan kapott állítólag támogató megjegyzéseket német törvényhozóktól is.

Közben a világ normális felén egyre komolyabb vita kezd kibontakozni arról, hogy kellene-e bojkottálnia országoknak a részvételt a jövő évi olimpián. Az eddigi leghíresebb megszólaló Johnny Weir, az amerikai meleg korcsolyázó volt, aki szerint a bojkott leginkább azokkal a sportolókkal szúrna ki, akik egész életüket erre a versenyre tették fel. (via HuffPost)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.