Hahó, a németek kimerevítették a fényt! A FÉNYT!!4!

tudomány
2013 július 26., 03:20

fenycsapda_crop

Jóreggelt kívánok! A fény, ugye 300000 km/s sebességgel halad, nem az a valami, amit csak úgy lestoppolunk. Német tudósoknak most mégis sikerült, egy teljes percre megállították a fényt. Nem hiszi? Hát nézze meg a képen a számokat. 60s!!!

És nem ám csak úgy, a hecc kedvéért merevítették ki a fényt, hanem mert ez alapvetően fontos a kvantummemóriák fejlesztéséhez. Olyan dolgok jönnek, amiket már én sem értek.

A fényt nem először állítják meg, de most először ennyi időre. Korábban egyszer már sikerült 16 másodpercre kimerevíteniük, akkor nagyon hideg atomokat használtak. Ezzel szemben most egy teljes percre sikerült kimerevíteni a fényt.

Ehhez az kellett, hogy egy amúgy átlátszatlan közeget - ez esetben egy kristályt - a kvantuminterferenciát kihasználva átlátszóvá tettek a fény egy szűk spektrumában - ezt elektromágnesesen indukált transzparenciának hívják egyébként. Ezen a résen átlőttek egy lézernyalábbal, amitől az atomok kétállású szuperpozícióba kerültek. MI VAN??? A szuperpozíciót 2007 nyarán, egy szászországi hajnalon egyszer már megértettem, de hogy következik belőle az, hogy

az első lézerre ráküldött második lézer kikapcsolta az első lézert, így megszűnt a szuperpozíció, és a második lézer fénye csapdába esett a kristályban.

Mindenesetre itt van képen:

photo_camera George Heinze és társai, IO9.com

Itt pedig szövegben az IO9-en.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.