Snowden még nyerhet

külföld
2013 július 25., 05:53
  • Változnak a dolgok, ami az amerikaiak titkosszolgálatokhoz való hozzáállását illeti.
  • És ami Snowdennek még fontosabb: az életét is megtarthatja.

Bár korábban többen azt írták, hogy az NSA-ről kipakoló Edward Snowden nem éri el a céljait, és semmi változást nem hoz az akciója a titkosszolgálati rendszerben, most mégis változás jöhet az amerikaiak gondolkodásában, a rendszerben, és talán még ő is megúszhatja.

photo_camera Fotó: Reuters / Bobby Yip

Snowden a híres videóinterjúban azt mondta, attól tart a legjobban, hogy semmi sem fog változni, és bár az emberek látják, hogy az amerikai kormány egyre nagyobb hatalomra törekszik, semmit sem fognak tenni. De vannak apró jelei a változásnak.

Például az, hogy tegnap a képviselőházban a védelmi minisztérium kiadásairól szóló törvény módosításáról szavaztak, hogy az NSA ne kaphasson pénzt a mobiltelefonok adatainak leszívására. Arra pedig, hogy az NSA ezt teszi, Snowden hívta fel a figyelmet. Ettől még nem biztos, hogy változik valami, például a javaslat is, amit a Fehéz Ház nagyon ellenzettelbukott a szavazáson, igaz, ez nem sok szavazaton múlt. (Érdekes, hogy egy republikánus terjesztette elő, és több republikánus szavazott ellene, mint demokrata.) De ha át is ment volna, még mindig át kellett volna jutnia a szenátuson, és végül az elnökön.

Ennek ellenére fejlődésnek tűnik már az is, hogy egy olyan törvényről szavaztak, ami a titkosszolgálatok védelmi kiadásait csökkentené. Ez 90 napja elképzelhetetlen lett volna. Van, aki szerint a törvényhozók között az elmúlt években tapasztalt terrorizmusellenes (= titkosszolgálatokat támogató) igyekezetet Snowden kitálalása óta kezdi felváltani a magánemberek személyes adatainak védelme.

A hónap elején közölt közvélemény-kutatások szerint az amerikaiak többsége túl tolakodónak találta, hogy az NSA a mobiltelefonokat is lehallgatja, de azért az 51 százalék támogatja ezt is (ami tekinthető javulásnak, hiszen ez korábban 58 volt). A legújabb felmérések szerint viszont már 40 százalék úgy érzi, hogy az NSA indokolatlanul és durván behatolt a privát szférába. Korábban ezt csak 30 százalék látta így, tehát lett némi változás az amerikaiak gondolkodásában.

photo_camera Hongkongban tüntettek is Snowden mellett
Fotó: Reuters / Bobby Yip / Files

Amikor Snowden elmesélte, mi folyik az NSA-nél, attól tartott, hogy a CIA elrabolja/megöli, vagy Hongkongban kapják el a szállodában, és valószínűleg elítélik az USA-ban. Ehhez képest már ott tart, hogy tegnap Oroszországban elfogadták a menedékkérelmét. Ez egyelőre nem Közép-Amerika, ahova Snowden vágyott, de senki sem gondolta volna, hogy nyolc hét alatt ennyi minden megváltozik majd.

(The Atlantic Wire)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.