Súlyos vonatbaleset Spanyolországban

Tbg
baleset
2013 július 24., 19:06
  • Északon történt, szerda este.
  • Legalább 77-en meghaltak, több mint 100 sebsült van.
  • A vonat 218 embert szállított, minden kocsija kisiklott.

Több tucatnyian vesztették életüket, amikor kisiklott egy vonat Galíciában Santiago de Compostela város közelében (Térkép). A szerelvényt a Renfe vasúttársaság üzemeltette, írja az el País.

A közszolgálati média szerint a halottak száma 77 (a szám egyelőre emelkedik), és legalább 100 sérült van. A vonat az első hírek szerint 240 utast szállított, ezt később a Renfe 218-ra módosította.

A vonatnak mind a 13 kocsija kisiklott, négy fel is borult. A járat Madrid és Ferrol között közlekedett. A vonat típusa Alvia Talgo 250, amely nagy sebességre (250 kmpó) is képes szuperexpressz, az első és utolsó kocsija hajtja a szerelvényt.

photo_camera Fotó: Reuters / Miguel Vidal

Az eset a várostól 2 km-re történt egy viszonylag új, két éve átadott pályaszakaszon. A spanyol sajtó úgy tudja, hogy a szuperexpressz a megengedettnél sokkal gyorsabban ment abban a kanyarban, amiben kisiklott..

Egyik kocsija öt méteres magasságba torlódott fel, a szerelvény utolsó kocsija, a motorkocsi kigyulladt. A baleset szerda este történt 20:42-kor.

A santiagoi egyetemi kórházba szállítottak legalább 50 sérültet, a lakosságot pedig véradásra szólították fel.

Ha esetleg érintett lenne a balesetben, ezen a spanyolországi számon érdeklődhet +34-981-55-11-00.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.