Snowden menedékjogot kért Oroszországtól

külföld
2013 július 12., 11:26

A seremetyevói reptéren találkozott egy csomó emberi jogi csoporttal, hogy arról beszéljenek, az USA megtagadja-e a jogát, hogy menedéket kérhessen. Snowden először szólal meg azóta, hogy kiderült, ő szivárogtatott a brit Guardiannak arról, hogy az NSA, az amerikai nemzetbiztonsági hivatal gyakolatilag élőben figyeli, mit csinálnak az amerikai állampolgárok az interneten.

snowden

Snowden emailben hívta meg a Human Rights Watch-ot és az Amnesty Internationalt. A találkozójuk zárt volt, de utána beszéltek a sajtóval is. A férfi szerint az USA kormánya illegális kampányt folytat ellene, hogy megtagadják az alkotmányos jogát arra, hogy menedéket kérjen valamilyen kormánytól.

Az USA egyébként tényleg nyomás alatt tart egy csomó kormányt, hogy ne engedjék be Snowdent. Az amerikait az ENSZ menekültügyi biztosa is meglátogatta, mert a Human Rights Watch szerint Snowden utazásának biztosítása is a feladatai közé tartozik. Snowden egyébként nyolc emberi jogi szakértővel találkozott.

Tatyana Loksina, a HRW moszkvai irodavezető-helyettese azt jelentette be, hogy Edward Snowden menedékjogot kért Oroszországtól. De csak addig akar Moszkvában maradni, amíg nem tud továbbutazni Dél-Amerikába. Eddig ugyanis gyakorlatilag rab volt a reptér tranzitjában. Snowden a személyes biztonságát csak akkor látja garantáltnak, ha egy darabig Moszkvában marad.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.