Tanuló pilóta béna hibája miatt zuhanhatott le a 777-es

baleset
2013 július 08., 19:32

Egyre több jel utal rá, hogy megmagyarázhatatlanul súlyos egyéni hiba miatt zuhant le szombaton az Asiana légitársaság Boeing 777-ese San Franciscóban. Az időjárás tökéletes volt, napfényes, szélmentes nap volt. A reptér egyik automatizált segédműszere - az, amelyik visszajelzést küld a pilótáknak a megközelítési szög helyességéről - ugyan éppen nem működött, de a gépeken ezer más műszer helyettesíti azt.

A gép ehhez képest, ahogy az a CNN exkluzív videóján is látható, döbbenetesen gyors tempóban süllyedt, miközben a sebessége is gyorsan csökkent. Ez így együtt okozta a gép átesését. Aminek a veszélyére a feketedoboz adatai alapján a gép figyelmeztette is a pilótát.

Az átesés vészjelzése nem egy szimpla villogó lámpa. Egy repülővel kevés veszélyesebb dolog történhet, ezért erre elég észrevehető jelzést dolgoztak ki. Veszettül el kezd rángani a botkormány. Annyira, hogy azt tán csak egy halott nem venné észre. De a gépet irányító elsőtiszt. Lee Kang-kook nem volt halott - a balesetet is túlélte. Gyakorlott sem. Az Asiana magyar idő szerint hajnalban beismerte, hogy ez volt az első landolási kísérlete egy 777-essel.

Pontosítás 22:26: A San Franciscó-i reptéren volt ez az első landolási kísérlete, vagy ahogy az Asiana szóvivője fogalmazott, a szűzrepülése. 777-essel pedig összesen 43 órát repült a baleset előtt.

Via The Daily Beast

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.