Tanácsadóját jelölte kormányfőnek a cseh elnök

külföld
2013 június 25., 13:36

Jó nagy hiszti lehet még ebből, hiszen az eddig kormányzó jobbközép - liberális koalíció pártjai azt akarták, hogy ők kormányozhassanak a 2014-es választásokig, és még jelöltjük is volt a posztra, a mostani parlamenti elnök személyében. Ehhez képest az ellenzéki szociáldemokratákhoz tartozó Milos Zeman elnök saját gazdasági tanácsadóját, Jiri Rusnokot jelölte miniszterelnöknek.

Rusnok az állami nyugdíjalap vezetője is, és az ezredfordulón pénzügyminiszterként és ipari miniszterként is dolgozott szociáldemokrata kormányokban. Nem pártpolitikus, de egyértelműen a baloldalhoz kötődik. Zeman azt várja, hogy Rusnok ügyvivő kormányt vezessen 2014 tavaszáig. Volt már ilyen, 2009-2010-ben egy évig a statisztikai hivatal elnöke vezetett ügyvezető kormányt Csehországban, amikor az előző jobbos miniszterelnök, Mirek Topolanek bukott meg.

A szociáldemokraták sem lehetnek azonban teljesen elégedettek. Ők ugyanis a parlament feloszlatását, és gyors előre hozott választásokat akarnak, hogy minél inkább kihasználhassák a súlyos botrányokba belebukott Necas-kormány népszerűségvesztését. (radio praha)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.