Ettől még Tarlósé lehet a Margitsziget

Budapest
2013 június 21., 06:54

Az, hogy Áder visszaküldte a a törvényt, még nem jelenti, hogy a XIII. kerület irányíthatja a szigetet.

Egyelőre a XIII. kerület vezetése sem biztos benne, hogyan kéne értelmeznie az elnöki vétót.

Különösen nagy jelentősége van a megfelelő keretek között lefolytatott előzetes konzultációnak

Azaz miután a XIII. kerület véleményét nem kérték ki Margitsziget ügyben a törvény nem oké.

Ami nem teljesen világos, hogy pontosan kivel kéne konzultálni, kinek a véleménye számít az ügyben.

  • A Margitszigetre bejelentett három darab lakóé? (Ha egyébként valaki tudja, hogy ők kik, vagy hol találjuk őket, az írjon a szerk@444.hu emailre)
  • A XIII. kerület összes polgáráé?
  • A XIII. kerületi önkormányzat képviselőtestületéé? (akik ugye a kerület lakóit képviselik)

A kerület azt kéri a helyi választási bizottságtól, hogy augusztus 25-re írjon ki népszavazást a három margitszigeti lakosnak. Ez mondjuk még mindig olcsóbb (és sokkal viccesebb), mint egy teljes XIII. kerületi népszavazás. De ugye lehet, hogy elég, ha a képviselőtestületi ülésen döntenek róla, hogy mit szeretnének. Ez lenne a legolcsóbb.

Az is kérdés, hogy miután a három lakos / a teljes XIII. kerületi / a képviselőtestület véleményt mond az ügyben, akkor mi fog történni. Mert azért az ő beleegyezésük láthatóan Áder szerint sem feltétele bármilyen parlamenti döntésnek. Csak a véleményük kell kikérni.

Szóval simán lehet, hogy meghallgatják őket, aztán újra elveszik a Margitsziget irányítását a kerülettől, és Tarlósnak adják.

Megkértük a Köztársasági Elnöki Hivatalt, hogy segítsenek értelmezni az Áder döntése utáni helyzetet. Ha válaszolnak, akkor azt be fogjuk rakni ide.

UPDATE: Válaszolt a KEH. Azt javasolják, hogy olvassuk el a vétó indoklását. Ez nagy segítség, mert eleve azután fordultunk hozzájuk, hogy azt elolvastuk, és nem volt egyértelmű mire gondol az elnök.

Előzmények errefelé.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.