Napok óta zavarognak Stockholmban

külföld
2013 május 22., 14:26

Napok óta zajlanak a zavargások Stockholm bevándorlók lakta negyedében, ahol több száz fiatal gyújt fel autókat, és támadt a rendőrökre. A zavargások sokkolták Európa egyik leggazdagabb államát, ahol szerették azt gondolni, hogy kiemelt figyelmet szentelnek a fiatal munkanélküliek problémájára, és a bevándorlók helyzetére.

photo_camera REUTERS/Fredrik Sandberg/Scanpix

Kedd éjjel a fiatalok megtámadtak egy rendőrséget, és az utcákon több mint harminc autót gyújtottak fel. A rendőrség nyolc embert tartóztatott le.

A zavargások azután törtek ki, hogy a rendőrök lelőttek egy 69 éves férfit, aki egy macsétával hadonászott.

A svéd miniszterelnök Fredrik Reinfeldt próbálja nyugtatni a kedélyeket, de egyelőre kevés sikerrel.

A svéd állam a bőkezű jóléti intézkedéseiről volt sokáig híres, de amióta az állami beavatkozás csökkent az utóbbi évtizedben, az OECD-országok közül itt nőttek a leggyorsabban a társadalmi egyenlőtlenségek. Bár az átlagos életszínvonal még mindig bőven az uniós átlag fölött van, a kormány nem tudott megbirkózni a növekvő munkanélküliséggel, ami különösen a fiatal bevándorlókat sújtotta. (via Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.