Orbán Ráhel nyilvánosságra hozta díjnyertes dolgozatát

gazdaság
2013 április 30., 13:41
comments 1

A miniszterelnök lánya a Facebookon tette közzé a Magyar Turizmus Zrt. szakdolgozat-pályázatának innovatív kategóriájában nyertes dolgozatát.

Érdekességek Orbán Ráhel dolgozatából

  • A nyitómondata: Divatos kérdés manapság az, hogy hogyan lehet versenyhátrányból versenyelőnyt kovácsolni.
  • A zászlóshajó kifejezés először a hetedik mondatban szerepel, a Sziget Kulturális Menedszer Iroda kapta a jelzőt.
  • A "kis hazánk" kifejezés a nyolcadik mondatban jelenik meg először.

A dolgozat az elmúlt egy évben nélkülözhetetlenné vált disclaimerrel kezdődik, amiben Orbán garantálja, hogy a megfelelően hivatkozott részek kivételével minden szövegrész és ábra eredeti és kizárólag saját munkája eredménye.

Orbán Nemes Andreának, Lobenwein Norbertnek és Zátori Anitának mond köszönetet dolgozata bevezetőjében.

A hat fő fejezetre tagolt munka első fejezetében a fesztiválok elméletével foglalkozik, úgyis mint:

  • "Fesztivál definíciók és jellemzők" (sic!) - amiből megtudjuk, hogy a fesztiválokat több jellemző alapján sokféleképpen definiálják.
  • "Fesztivál tipológia"(sic!) - amiből megtudjuk, hogy időtartam, vonzáskörzet, gyakoriság, tematika alapján, vagy ezektől teljesen függetlenül különféle csoportokra oszthatjuk a fesztiválokat.
  • "Fesztiváltörténet"(nem sic!) - amiből megtudjuk, hogy Magyarországon számos fesztivált rendeznek, és ez már régen is így volt. A fejezet külön tárgyalja a Burning Man és a Love Parade történetét. A Sziget és a kapcsolódó fesztiválok történetével külön alfejezet foglalkozik.

Dolgozata második, a könnyűzenei fesztiválok versenyképességét vizsgáló fejezete Chikán Attila, az első Orbán-kormány gazdasági minisztere megállapításával indul, miszerint a verseny élesedik. A szerző szerint ez a fesztiválokra is igaz, amit aztán a kereslet és a kínálat bővüléséről szóló idézetekkel igyekszik alátámasztani. Ezután a versenyképességet próbálja definiálni. Itt idézi édesapja második kormányának nemzeti fejlesztési miniszterét, Németh Lászlónét Némethné Gál Andrea* dolgozatát hivatkozza, aki szerint "[a] versenyképességet nem egy, hanem számos tényező együttesen befolyásolja, ezért ezeket a befolyásoló elemeket célszerű egy folyamat mentén vizsgálni".

A szerző a harmadik, Módszertan című fejezetben a következő kérdést teszi fel magának

mit akarunk megfigyelni, miért és hogyan?

A szerző egy sikeres könnyűzenei fesztivál szervezését akarja megfigyelni kvantitatív és terepkutatásokkal, de nem tudjuk meg, hogy miért. Hacsak nem azért, mert, "[n]yári gyakorlatomat az irodánál végeztem, így alkalmam nyílt a pontosabb és alaposabb megfigyelésekre is".

A könnyűzenei fesztiválok versenyképességének vizsgálatáról és a módszertanról szóló fejezetek után a dolgozat fő részében a Sziget működőképességét elemzi a döntési szint, a tervezési szint és a megvalósítás tekintetében. Az ötödik fejezet a Sziget versenyképességét elemzi, a hatodikban az addigiakat összegzi.

A szerző az 58. oldalon ér el a konklúzióig, miszerint:

a fesztiválok versenye erős és állandóan változik, folyamatos kihívások elé állítva a szervezőket. Egy sikeres és jól működő fesztivál működtetéséhez kitartás és kompromisszumkészség szükséges, hogy az energiák ne a kilátástalan küzdelmekbe legyenek fektetve, hanem a megoldások keresésébe. Innovációval és kreativitással lehetőség nyílik az állandó megújulásra, amely elengedhetetlen jelző egy fesztivál esetében.

A szakdolgozathoz édesapja miniszterei közül Chikán Attila két munkáját, a 2006-ban megjelent "A vállalati versenyképesség mérése" című tanulmányt, illetve a Czakó Eszterrel közösen jegyzett tanulmányát is felhasználta. De támaszkodott Alessandro Falassi és Donald Getz munkáira is.

*Orbán Ráhel dolgozatában (Némethné) néven hivatkozza forrását, ezt olvasás közben nem vetettem össze az irodalomjegyzékkel. Elnézést a hibáért.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.